Αναδημοσιευστε ό,τι θελετε αρκει να βάλετε πηγή από κάτω.
Η αναδημοσιευση των σκιτσων και φωτογραφιων επιτρεπεται κατοπιν αδειας για να νιωσω σημαντικη και γιατι δεν μεγαλωσατε σε σταβλο.:P


Saturday, July 08, 2006

Δημοσιογραφοι και μπλογκζ, Δικαιωματα.

Λυστε μου μια απορια εσεις οι δημοσιογραφοι που εχετε μπλογκ. Αν καποιος παρει κειμενο σας και το εκδοσει στο εντυπο του, χωρις να σας ρωτησει και χωρις φυσικα να σας πληρωσει, και δεν αντιδρασετε...in the long run, δεν καταστρεφετε το ιδιο σας το επαγγελμα?
Γιατι να σας πληρωνουν μετα, αφου μπορουν να τα παιρνουν τζαμπα?
'Η η διαφορα εχει να κανει με το γεγονος οτι πολλοι δημοσιογραφοι δεν πληρωνωνται με το κομματι, αλλα τους κοβεται μισθος?Αρα δεν εχουν τιποτα να χασουν? δεν ειναι λιγο κοντοφθαλμο αυτο?
Αδυνατω να πιστεψω οτι καποιος που το κανει επαγγελμα, κολακευεται τοσο που επιλεχτηκε κειμενο του...αρα?
Λυστε μου αυτην την απορια, πραγματικα δεν καταλαβαινω γιατι.


Τυχαινει να γνωριζω 2-3 απο σας που δεν αντιδρασαν καθολου οταν εγινε αυτο, και οσο και να εκτιμω εναν ηπιο, πραο χαρακτηρα που τα γραφει ολα στ'αρχιδια του, δεν μπορω να μην αναρωτηθω αν το σκεφτηκατε-και αν σας νοιαζει.
Η λεω μαλακιες οποτε πλιζ, διαφωτιστε με.

15 comments:

ANemos said...

Νομίζω ότι πρέπει να διευκρινήσεις: ένα κείμενό μας που έχει δημοσιευτεί σε ένα έντυπο ή το μέσο που δουλεύουμε, ένα κείμενο μέσα από το μπλογκ μας, ένα κείμενο από ένα βιβλίο που πιθανώς έχουμε εκδώσει ή ένα κείμενο μέσα από το συρτάρι μας;

Δεν ισχύουν τα ίδια πράγματα για όλα και για καθένα από αυτά. Εκτός ίσως από ένα: η αξία «δεύτερης χρήσης», δηλαδή αναδημοσίευσης, είναι πάντοτε πολύ χαμηλότερη από την πρώτη, τόσο που δεν αξίζει τον κόπο να διεκδικεί κανείς δικαιώματα περάν των ηθικών… που και πάλι… για ποια ηθική ακριβώς μιλάμε;

ANemos said...

Αν πάλι μιλάς ΜΟΝΟ για τα κείμενα από τα μπλογκς μας που αναδημοσιεύονται τότε κατά την ταπεινή μου άποψη, όχι δεν τίθεται θέμα δικαιωμάτων παρά μόνο μιας –ούτως ή άλλως- ηθικής υποχρέωσης να αναφέρεται το μπλογκ μας αλλά τρέχα-γύρευε…
Οσο για το αν καταστρέφεται το επάγγελμά μας, αυτό είναι ήδη μισοκαταστρεμμένο από πολλές άλλες και πιο σοβαρές «παθήσεις». Ο βρεγμένος τη βροχή δεν την φοβάται!
Στα σοβαρά όμως, όσο κινδυνεύει ο «κλάδος» των ζωγράφων και η ζωγραφική γενικότερα από τα γκραφιτι άλλο τόσο κινδυνεύει και το επάγγελμα του δημοσιογράφου από τη δημοσίευση (ή αναδημοσίευση) κειμένων στα μπλογκς. Αλλωστε κανείς δεν μας πληρώνει και ούτε πρόκειται για όσα γράφουμε σε αυτά. Γιατί να μας πληρώσει κάποιος που μας αντέγραψε;

Lili said...

Aneme
αν γραψεις μια ιστορια στο μπλογκ σου και καποιος την παρει ...δεν θα επρεπε να σε πληρωσει?
Αν την πουλαγες σε ενα περιοδικο, δεν θα πληρονωσουν?


δεν τα καταλαβαινω ολα τα αλλα περι φτοχωτερου κλπ


Αν καποιος διαβασει ενα κειμενο μου σε ενα εντυπο για πρωτη φορα, χεστηκε που γραφτηκε πρωτα αλλα εγω δεν χεστηκα καθολου απο την στιγμη που δεν το εχω "χαρισει" στον εντυπο τυπο.


Ξερω περιπτωσεις που δημοσιογραφος πηρε "ερευνα" και την κοτσαρε στην εφημεριδα και πληρωθηκε. Επειδη εβαλε μια πηγη στο τελος καθαρισε...

μαλακια δεν ειναι?
καφριλα δεν ειναι?
και ενταξει εμενα δεν θα με υπολογισει ο αλλος.

εσενα που εισαι συναδελφος δεν ειναι σαν να σου κλεβει την δουλεια?


αν καποιος επαιρνε τις ιστοριες της vista και της εβαζε στην free press του καθε εβδομαδα?
θα εφταιγε η Βιστα που τα γραφει εδω?
μα εδω δεν ειναι σαν να τα εκδιδεις?



δε ξερω με εχει μπερδεψει το ολο θεμα, δεν μπορω να καταλαβω πως ενα επαγγελαμ που ζει απο το γραψιμο αδιαφορει αν του παιρνουν μεσα απο τα χερια την δουλεια=μεροκαματο.


Ισως το βλεπω εγω στραβα τι να πω.


Στο εξωτερικο παντως θα πεφτανε καμπανες.
ξεκαθαρα πραγματα.
Τη δουλεια του αλλου την σεβεσαι.
Και σεβεσαι και ο ιδιος τον κοπο σου.

ANemos said...

Πάντοτε εκφράζοντας προσωπικές απόψεις (αφού δεν υπάρχει και άλλο πλαίσιο νομοθετικό ή επαγγελματικό, τουλάχιστον προς το παρόν):

«αν γραψεις μια ιστορια στο μπλογκ σου και καποιος την παρει ...δεν θα επρεπε να σε πληρωσει?»

Όχι! Γιατί να έπρεπε;
Δεν πήγα να του το πουλήσω!

»Αν την πουλαγες σε ενα περιοδικο, δεν θα πληρωνόσουν?»

Φυσικά!


»δεν τα καταλαβαινω ολα τα αλλα περι φτωχότερου κλπ»

Ούτε κι εγώ! Ποιού «φτωχότερου»;


»Αν καποιος διαβασει ενα κειμενο μου σε ενα εντυπο για πρωτη φορα, χεστηκε που γραφτηκε πρωτα αλλα εγω δεν χεστηκα καθολου απο την στιγμη που δεν το εχω "χαρισει" στον εντυπο τυπο.»

Το έχεις χαρίσει σε όλους όμως!


»Ξερω περιπτωσεις που δημοσιογραφος πηρε "ερευνα" και την κοτσαρε στην εφημεριδα και πληρωθηκε. Επειδη εβαλε μια πηγη στο τελος καθαρισε...»

Για πες!

»μαλακια δεν ειναι?
καφριλα δεν ειναι?»

Είναι! Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά!

»και ενταξει εμενα δεν θα με υπολογισει ο αλλος.

εσενα που εισαι συναδελφος δεν ειναι σαν να σου κλεβει την δουλεια?»

Δεν είναι δουλειά μου να γράφω στο μπλογκ!!!
Αν κάτι είναι δουλειά μου και δεν θέλω να μου το πάρουν το κατοχυρώνω στην Εθνική Βιβλιοθήκη ή καλύτερα σε έναν συμβολαιογράφο ή με τη σύμβαση που θα κάνω με κάποιον εκδότη.


»αν καποιος επαιρνε τις ιστοριες της vista και της εβαζε στην free press του καθε εβδομαδα?
θα εφταιγε η Βιστα που τα γραφει εδω?»

Θα έφταιγε αυτός που το αναδημοσίευε. Και αργά ή γρήγορα θα το πλήρωνε ακριβά…


»μα εδω δεν ειναι σαν να τα εκδιδεις?»

Ναι αλλά δεν το κατοχυρώνεις!
Το σκορπάς «στους σκύλους και στα γουρούνια» όπως λέει η Γραφή (αλλά και ο Μπόρχες)



»δε ξερω με εχει μπερδεψει το ολο θεμα, δεν μπορω να καταλαβω πως ενα επαγγελαμ που ζει απο το γραψιμο αδιαφορει αν του παιρνουν μεσα απο τα χερια την δουλεια=μεροκαματο.»

Λέω και πάλι πως για μένα ούτε δουλειά είναι ούτε μεροκάματο να γράφεις στα μπλογκς.


»Ισως το βλεπω εγω στραβα τι να πω.»

Τι να πω κι εγώ;


»Στο εξωτερικο παντως θα πεφτανε καμπανες.
ξεκαθαρα πραγματα.»


Δεν είναι καθόλου ξεκάθαρα τα πράγματα ούτε κι εκεί φοβάμαι…

enteka said...

lili πολύ ενδιαφέρουσες οι σκέψεις σου.
αν όμως ένας ραδιοφωνικός σταθμός έπαιζε ένα τραγούδι σου (λέγοντας και το ονοματεπώνυμό σου και τον τίτλο του πρώτου σου δίσκου) πώς θα ένιωθες; Το πρώτο πράγμα που θα έκανες θα 'ταν να πάρεις τον δικηγόρο σου να πεις: "Πού είναι τα ποσοστά μου??!! Πάρε την ΑΕΠΙ να μου φέρει τα τρία ευρώ απ' τον Μελωδία που έβαλε το τραγούδι μου!!";

Δεν νοιάζονται όλοι οι δημοσιογράφοι και τόοοοσο για τα λεφτά. Και μερικοί δεν νοιάζονται ούτε για τη φήμη.

Έγινα δημοσιογράφος για να γράφω επιλεκτίκά, αυτά που μου αρέσουν - κι όπως κάποιος που έγινε καλλιτέχνης (προς θεού δεν με συγκρίνω, μακάρι να κανα τέχνη) κάνω πράγματα on the side για να μπορώ να κρατήσω την,ίσως εκκεντρικά ελιτιστικη ανεξαρτησία μου.

Καταλαβαίνω ότι η λέξη δημοσιογράφος είναι συνώνυμη με κάποιον που τ' όνειρό του είναι να μπει στο τιμ του Ευαγγελάτου και να τα κονομήσει από δέκα Μέσα, εμένα θα μου φαινόταν υπερβολικό (κι εξωπραγματικό) να πω "πού είναι τα 40 ευρώ μου??!!" αν κάποιος αναδημοσίευε κάτι από το δωρεάν και open-air μπλογκ μου.
Αν αυτουπονομέυω το "λειτούργημά" μου, ας είναι...
:)

Lili said...

enteka(και ανεμε)

για να γινω πιο σαφης.
δεν μιλαω για τρελλα λεφτα. Εγω ας πουμε ειμαι ανεργη τα καλοκαιρια. και βρεθηκα τυχαια(?) να γραφω σε εντυπα και ηλεκτρονικα περιοδικα.
δεν ξερω αν ειναι κατι που θα κρατησει, αλλα για την ωρα μου βαζει πεντε φραγκα στην τσεπη και κουτσα στραβα βγαζω ενα καλοκαιρι που ηταν για μενα αγχος.

Απο κει και επειτα θα επρεπε εγω να παρω τις ωραιοτατες λιστες σου και να τις πουλησω ?
Οχι , διαφωνω με τον ορισμο χαριζω σε ολους.

ανοιγω το σπιτι μου μπαινει οποιος θελει, μπορει και να κλεψει...αφου αστυνομια δεν υπαρχει, αλλα αυτο δεν σημαινει οτι ειναι σωστο να καθιερωθει, ουτε οτι μου αρεσει ουτε οτι θα το κανω εγω στο δικο σου "σπιτι".

γιατι μπορει να σου κλεψω ενα χνουδι η ενα αδειο κουτι κοκα κολας(αχρηστο) αλλα μπορει να σου παρω και το αγαπημενο σου μαξιλαρι( λεμε τωρα)

στο θεμα τραγουδι τωρα, εαν εγω για χ ψ λογους δεν εηθελα να ακουστει το ονομα μου στο ραδιοφωνο να εισαι σιγουρος οτι θα εκαν κινηση.

δειτε το με το πρισμα οτι εχουμε διαφορετικη αντιληψη των πραγματων και προταιρεοτητων, και φαινεται και απο αυτην την συζητηση.

εμενα θα με ενοχλουσε να με αναφερουν χωρις να με ρωτησουν if its ok (γιατι το ραδιοφωνο ειναι ενα μεσο με 100 φορες περισσοτερους "θεατες/ακροατες" απο το νετ)
θα με ενοχλουσε να παρουν γραπτο μου χωρις να ρωτησουν και σαφεστατα θα με ενοχλουσε να πληρωθει καποιος για τον δικο μου κοπο.
και οχι μονο γιατι δεν μου περισσευουν, αλλα και θεμα principle.


και με ταραζει ιδιαιτερα που φτανουμε να συζηταμε στην εποχη μας αν ειναι σωστο η οχι καποιος να παιρνει κατι που δεν του ανηκει, και να ανοιγουμε debate αν του το χαρισαμε η οχι.


ισως ειμαι της παλιας γενειας τελικα, δεν ξερω....
αλλα με προβληματιζει.
ευχαριστω για τις απαντησεις σας


( και συγχαρειτε με για την δουλεια που βρηκα :P)

enteka said...

συγχαρητήρια για τη δουλειά! (συμφωνώ με τον άνεμο: τα κείμενά μου για τα οποία θέλω να πληρωθώ, είτε τα κατοχυρώνω είτε τα πουλάω κατευθείαν στο έντυπο.)

Lili said...

opote efoson exei katoxyrothei ενα κειμενο που γραφω εδω, ειμαι ησυχη?
οχι γιατι παλι καποιος απο κει εξω δεν το ξερει...και δεν τον ενδιαφερει γιατι αν τον ενεδιεφερε θα ρωταγε....

οποτε μπλογκ=> ξεφραγο αμπελι και καντε οτι γουσταρετε.


με αυτην την λογικη ομως, αν ημουν εκδοτης-(και οχι πολυ ξυπνιος γιατι οι ξυπνιοι κανουν προταση σ αυτον που γραφει και δεν παιρνουν ενα δυο κειμενα)-δεν θα ξανααγοραζα κειμενα, θα εμπαινα στην μπλογκοσφαιρα και θα επαιρνα οτι γουσταρω.

και εφοσον κανεις δεν μιλαει
(και καλα ο αβγαλτος που θα κολακευτει) ειδικα οι ιδιοι οι δημοσιογραφοι....


με την ιδια λογικη που λες, εσεις κρατατε τα καλυτερα σας κομματια για την δουλεια, οποτε τι γραφετε εδω?

και κυριως γιατι?

αν γραφετε αυτα που θελετε να βγαλετε απο μεσα σας η να κανετε το κεφι σας, και αυτα "πουλανε" τελικα, γιατι δεν το κανετε απ ευθυειας?


ουφ μπερδευτηκα.


μονο εγω βλεπω οτι η αδρανεια και το ασυστολο ψαρεμα γραπτων απο τα εντυπα που σας πληρωνουν, κανουν τελικα ζημια σε οσους γραφουν για να ζησουν?

Spi_Der said...

Μερικες σκορπιες παρατηρησεις για ενα πολυ ενδιαφερον θεμα:

-Kανεις εκδοτης δεν ωφεληθηκε μακροπροθεσμα απο την τζαμπαρια.Και σιγουρα κανεις εκδοτης δεν προκειται να κοψει τις "αγορες" κειμενων μονο και μονο επειδη βρηκε "πηγη με τσαμπα".Δεν λειτουργει ετσι.Για πολλους λογους, κυριοτερος των οποιων ειναι οτι αν εχεις στο μυαλο σου τι ειδους εντυπο θελεις να βγαλεις,κοιτας να παρεις αυτους που σου κανουν, κι οχι να ρισκαρεις "αν" και¨"για ποσο"¨καιρο θα βρισκεις τυχαια τσαμπα κειμενα για να γεμιζεις χωρο.
-Για τα μπλογκς: οντως "δωρεαν λαβαμε δωρεαν δωκαμε".Και δεν ειναι "σπιτι μας" το μπλογκ, λιλυ.Οικοδεσποτης ειναι το blogspot.Περισσοτερο το βλεπω σαν εναν τεραστιο τοιχο που ο καθενας μπορει να γραψει γκραφιτι η να κολησει αφισα.Και στους τοιχους θα γραψεις πολλες φορες αριστουργηματα οπως "η βια ειναι το θηλυκο του βιου", αλλα πραγματικα αν θες μια δεκαρα για καθε φορα που καποιος θα το επαναλαβει σε μια λιστα περιοδικου με "εξυπναδες",ας πηγαινες κατ ευθειαν στο εν λογω περιοδικο.Διαλεξες ομως τον ελευθερο χωρο.Tough luck.
-Για τους "επαγγεμλατιες".Οπως ειπε ο Ανεμος, η δουλεια μας δεν ειναι να γραφουμε στα μπλογκς.Και θεωρω οτι το να αρχισουμε να σκεφτομαστε την εκμεταλευση των μπλογκς θα ειναι η αρχη του τελους τους.Ακομα κι ετσι ομως, αν υποθεσουμε οτι γραφεις εφτα κειμενα την εβδομαδα και ενα εβδομαδιαιο εντυπο σου "κλεψει" ενα, you are still six ahead.Θα τα πουλησεις τα αλλα εξι?Μαλλον οχι.(αλλιως διαλεξες λαθος μεσο οπως ειπαμε πιο πανω).Σε διαφημιζει το ενα που θα σου "κλεψουν" σε ενα κοινο που πιθανο δε σε ξερει και θ αρχισει ισως να σε διαβαζει; Υοu bet.Αμοιβη σου στην προκειμενη περιπτωση ειναι η αναγνωρισημοτητα, και ειναι μια μαλλον δικαιη αμοιβη για κατι που (συμφωνω με οσους το γραψανε) ετσι κι αλλιως το προσφερεις δωρεαν σε ολους.
Βαζω ανω τελεια εδω,γιατι μπορω να μιλαω γι αυτο το θεμα επι ωρες.

Spi_Der said...

Sorry, τωρα το ειδα αυτο:

"(γιατι το ραδιοφωνο ειναι ενα μεσο με 100 φορες περισσοτερους "θεατες/ακροατες" απο το νετ)"

Oχι. Ο ραδιοφωνικος σταθμος ειναι τοπικης εμβελειας, το νετ παγκοσμιας.(κι οταν και το ραδιοφωνο γινεται παγκοσμιας ειναι μεσω...εμ...νετ).
Μην μπερδευεσαι με τα μεση ημερησια αναγνωσιμοτητα ενος εκαστου μπλογκ.Δεσ το και αλλιως: στο ραδιο το επαιξαν απαξ, κι εξαφανιστηκε στον αιθερα.Εδω το κειμενο σου μενει, και σωρευτικα τελικα μπορει αυτοι που θα το δουν σε βαθος μηνων να ειναι περισσοτεροι απ οσους το ακουσαν στον χ σταθμο.

Lili said...

-Ok, συμφωνω με οσα λες και ειναι μια καλη απαντηση στα ερωτηματα μου
- απο την αρχη εως το τελος δεν σταθηκα στο νοημα αυτων που μου γραφεις γιατι με ενοχλει αυτο το στυλ. δεν ειμαι 5 χρονων ουτε ηλιθια και με εκνευριζει να μου γραφουν με tough luck, και το πως πρεπει να νιωθω εγω απεναντι στο μπλογκ.Το μπλογκ μου ειναι αυτο που νιωθω εγω οτι ειναι. αν αυριο μεταλλαχτει σε κατι αλλο, και ειμαι συμφωνη, θα προχωρησω. Αν δεν μου αρεσει θα το σβυσω.
οποτε για μενα ειναι σπιτι μου και το καιω αν γουσταρω.Απλα σαν επισημανση στην απολυτοσυνη με την οποια περιμενεις κατι που ισχυει για σενα να ισχυει για μενα. και το Λιλυ γραφεται με δυο Ι.
και τελος παντων παρε με τηλεφωνο να σου εξηγησω εκτενεστερα γιατι μου την σβουρηξες σ αυτο το σημειο( και μονο εδω)
-και αυτη ειναι μια οπτικη γωνια που δεν ειχα σκεφτει και με καλυπτει.



απολογιζμος

καλα τα λες
αλλα στο δευτερο σκελος θες φαπες.

ουστ :P

Lili said...

Aπο την αλλη στο ραδιοφωνο μπορει να το ακουσει ο κυρ Κιτσος απο την Κολωπετεινιτσα του οποιου του "εφαγα" 3 κοτες πριν κατεβω στην Πρωτευουσα, και να ξερει οτι ζω βασιλευω και εβγαλα αυτο το τραγουδι στην ταδε εταιρια, κατι που δεν θα το μαθαινε αφου δεν εχει ιντερνετ.

και δεν τιθεται θεμα παραδειγματος , θα παιξουμε αυτο το παιχνιδι επ απειρον.

Το ποιντ μου ειναι οτι εν γνωση μου γραφω εδω, που πχ οι δικοι μου ανθρωποι δεν μπαινουν στο νετ και ετσι εχω μαι μικρη γωνια δικη μου και ανοιγομαι αλλιως απο τι θα ανοιγομουν αν εγραφα σε εντυπο, η τοτε που δουλευα στην τηλεοραση.

Δεν ειναι ολα ενας αχταρμας.

αλλιως θα μιλησω σε σενα οταν πινουμε ενα ποτο.
Αλλιως σε μια τυπισσα που μου πρηζει τ αρχιδια, αλλιως σε γκομενο
αλλιως σε δημοσια ομιλια περι τοκετου, αλλιως σε λαιβ εμφανιση με το γκρουπ, αλλιως σε κηδεια κλπ κλπ

εκφραζομαστε αναλογα με τις περιστασεις και τους αποδεκτες.

η και αυτο ΔΕΝ ειναι ετσι?


Ξανγυρνα
ουστ πιο μετα

Spi_Der said...

Το μπλογκ σου μπορει να ειναι αυτο που νιωθεις εσυ οτι ειναι, αλλα δε συμβαινει το ιδιο και με το μεσο του μπλογκιγκ, με το ιντερνετ εν γενει και κυριοτερα με τον παροχεα blogspot.Δεν αισθανομαι οτι μιλαω σε πενταχρονο,οποτε μη μου βαζεις ιδεες :p

Spi_Der said...

"Δεν ειναι ολα ενας αχταρμας.

αλλιως θα μιλησω σε σενα οταν πινουμε ενα ποτο.
Αλλιως σε μια τυπισσα που μου πρηζει τ αρχιδια, αλλιως σε γκομενο
αλλιως σε δημοσια ομιλια περι τοκετου, αλλιως σε λαιβ εμφανιση με το γκρουπ, αλλιως σε κηδεια κλπ κλπ".

Ok: αληθινη ιστορια: φιλη στην κρητη με την οποια επικοινωνουμε με msn.Συνηθως ανοιγουμε τη συνομιλια με ευγενεις προσφωνησεις οπως "γεια σου βλακα", "γεια σου ηλιθια".Ετσι και τοτε: "γεια σου ηλιθια"."Γεια σου βλακα"."Τι κανεις;" "Kαλα.Ειμαι εδω με τη νόνα μου (92 χρονων η νόνα), της μαθαινω ιντερνετ και με ρωταει γιατι σε λεω βλακα".
Ηθικο διδαγμα; Ποτε δεν ξερεις ποιος πότε θα τι.
Γι αυτο και συνηθως φροντιζω να κραταω πισινη γιατι ολοι κρυβουν εκπληξεις. :-)

AsGoodAsItGets said...

Ίσως αυτό βοηθήσει τη συζήτηση:

"6a. CONTENT OWNERSHIP Unless stated otherwise for specific services, Member will retain copyright ownership and all related rights for information he or she publishes through Blogger or otherwise enters into Blogger-related services."

Από εδώ:

http://www.blogger.com/terms.g

My first book

My first book
A funny Homebirth