Αναδημοσιευστε ό,τι θελετε αρκει να βάλετε πηγή από κάτω.
Η αναδημοσιευση των σκιτσων και φωτογραφιων επιτρεπεται κατοπιν αδειας για να νιωσω σημαντικη και γιατι δεν μεγαλωσατε σε σταβλο.:P


Wednesday, July 12, 2006

Το κρεας ειναι βλαβερο για την υγεια (κατα την γνωμη μου)

Εκανα μια μεγαλη ερευνα- αρθρο το οποιο χωριζεται σε 3 μερη, με θεμα την διατροφη και επικεντρωνεται στο θεμα κρεας.
Οσοι κατα καιρους με εχετε ρωτησει γιατι και πως, πηγαινετε μια βολτα απο
εδω(fe-mail.gr) οπου υπαρχει το πρωτο μερος.

21 comments:

vasvoe said...

Δεν ήξερα ότι στην ελλάδα σημαίνει μεταβατικό στάδιο "να πάρει το έδαφος ανάσα". 'Ηξερα πως μεταβατικό στάδιο λένε την περίοδο μέχρι μια έκταση συμβατικά καλλιεργημένη να γίνει βιολογική. Γιατί βέβαια αυτό δεν γίνεται από την μια μέρα στην άλλη, χρειάζεται κάποια χρόνια για να "καθαρίσει" το έδαφος.

Η σύγκριση φυτοφάγων-σαρκοβόρων πολύ ενδιαφέρουσα.

gsatelite said...

Απο τα καλυτερα αρθρα που εχω διαβασει τελευταια,ειδικα η λιστα με τα προϊοντα και τις βιταμινες τους...
Εδω και λιγο(κανα χρονο) καιρο,εχουμε υιοθετησει στο σπιτι ,την "πρασινη" διατροφη,με οσο το δυνατον λιγοτερα λιπη και κορεσμενα ελαια,σαλατα,φρουτα,πρωτεϊνη(ζωϊκη και φυτικη)σχεδον καθολου τηγανητα,πολλα βραστα,ωμα λαχανικα....
Αυτα που καθημερινα καταναλωνουμε ειναι μια χρονο-βομβα,αυτο εχω να πω...η μονη λυση ειναι η αλλαγη διατροφης(για να μην πω μονοδρομος..)
Πολυ καλο,lili

Lili said...

@σχολιαστης νουμεο ενα
Aυτο εννοουσα με το "παρει μια ανασα", δεν ηξερα οτι βγαζει αλλο νοημα απο αυτο που η ιδια εγραψες εδω....αληθεια τι καταλαβαινει καποιος? εσυ στην προκειμενη περιπτωση?


@σχολιαστης νουμερο 2
Ευχαριστω, κουραστηκα αρκετα (να μαζεψω πληροφοριες και στοιχεια σε θεματα που γνωριζα εμπειρικα,) ειναι αληθεια, και χαιρομαι που βρηκες χρησιμοτητα στο αρθρο

θοδωρής said...

Πολύ καλή δουλειά, lili. Ξέρω ότι "δεν σκαμπάζεις από πολιτική", όπως έχεις γράψει, αλλά άσε με να θεωρώ το blog σου ΚΑΙ πολιτικό. Με την έννοια του ότι "όλα είναι πολιτικά", με την ευρεία έννοια του όρου...

Keep up the good work :)

vasvoe said...

Νόμιζα ότι εννοείς κάτι σαν την αγρανάπαυση... δλδ ότι ανάμεσα σε συμβατικές καλλιέργεις, αφήνουν ένα-δυο χρόνια χωρίς χημικά, για να αποφύγουν υπερλίπανση (;).

Αλλά ΟΚ, τώρα το κατάλαβα... (δεν έχω πλέον επαφή με τα ελληνικά, οπότε είναι εντελώς υποκειμενικό, το τί καταλαβαίνω εγώ...)

Lili said...

Δεν ηξερα για την αγραναπαυση, οποτε ναι θα μπορουσε να ερμηνευθει και ετσι...αλλα εχοντας υποψη οτι το ποιντ ειναι τα βιολογικα..το ιδιο νοημα δεν βγαινει?
η μπερδευτηκα?




θωδωρη
παντα τα σχολια σου με ευχαριστουν γιατι νιωθω οτι εισαι απο τους λιγους που εχεις πιασει the small print της ψυχοσυνθεσης μου.
Σε θεωρω πολυ καλο φιλο και την δικη σου σφιερωση διαλεξα για το οπισθοφυλλο του βιβλιου.
Οπως παντα ησουν ακριβης και με σωστα διαλεγμενες λεξεις.Πολλα πολλα φιλια στην μικρη και στην Μαρια

Spi_Der said...

Ενα πραγμα δεν εχω καταλαβει...αφου "δεν ειμαστε φτιαγμενοι" (εστω εντερικως) για κρεας, γιατι η προτιμηση στο κρεας απανταται σε τοσο βαθος χρονου οπου ουσιαστικα μιλαμε για primal ορμες;

Lili said...

Δεν εχω γνωση επι του θεματος (αν και αμφισβητω το ποσο η γευση για κατι εχει να κανει με primal ορμες και κατα ποσο αυτο τις καθυγιαζει...και ο φονος απο ζηλεια ειναι primal ορμη), ουτε το συναντησα πουθενα στην ερευνα μου, οποτε δεν μπορω να σου απαντησω.
Χωρις να θελω να αμφισβητησω κατι που δηλωνεις τοσο απολυτα σαν φακτ, πες μου που το γραφει, τι λεει, αν ειναι θεωρια, κλπ κλπ
για να μπορεσω να σου απαντησω με αυτα που γνωριζω.
Αν ειναι κατι που δεν γνωριζω καθολου, γουγλιασε το.
Σιγουρα θα βρεις τις απαντησεις που θες.

εκτος αν γραφεις μονο και μονo για να γινει debate...σάυτην την περιπτωση σορι που σε απογοητευω


παντως θα ελεγα να περιμενεις να ολοκληρωθει το αφιερωμα...ισως βρεις εκει τις απαντησεις σου.

Spi_Der said...

E, δε νομιζω οτι χρειαζεται γουγλιασμα η ιδιαιτερη ερευνα...η κλασικη εικονα του ζωγραφισμενου βισωνα στο σπηλαιο,η ιδια η εφευρεση του ακοντιου,δεν ειναι κατι που χρειαζεται να κανεις ερευνα σε βαθος για να πεσεις πανω του... Οκ...θα περιμενω να ολοκληρωθει το αφιερωμα, και ναι, μ αρεσει το debate, (το acid test καθε ερευνας που σεβεται τον εαυτο της) αλλα σε καμια περιπτωση η "αντιρηση για το χαβαλε" αν ειναι αυτο που ενοεις.

Lili said...

Κι ομως, χρειαζεται ερευνα και μαλιστα με την απαντηση που θα σου δωσω περκλινουμε πολυ, αλλα θα σου πω οτι εγω ειμαι της θεωριας οτι η εποχη βισωνες, τομαρια, μαμουθ κλπ, ειναι πολυ προσφατη.
Πριν, υπηρχαν πολιτισμοι που χτιζανε πολεις(η πιο παλία πολη κοντα στην λιμνη τικιτακα(?) ειναι 10.000 χρονων και ηταν λιμανι. Οι ανθρωποι κανανε κτισματα στα οποια επρεπε να ξερεις αψογη φυσικη, αρχιτεκτονικη αλλα και αστρονομια αφου οι θεσεις των κτιριων(αν τα δεις απο ψηλα) απεικονιζανε ενα κομματι οτυ ουρανου με καποια αστερια)
θελω να πω οτι η εποχη που μου περιγραφεις πιθανον να επηλθε μετα απο καποια καταστροφη και μην εχοντας τροφη τον χειμωνα, ο ανθρωπος -σε επιπεδο ζωου πια, σκοτωνε για να φαει.

αλλα ακομα κιαν δεν συμφωνεις με την θεωρια που εγω πιστευω σωστη...παλι δεν θεωρω οτι επειδη κατι γινοταν παλια, ειναι argument.
και επειδη μου λειπουν οι ειδικες γνωσεις, οι λεπτομερειες και η συγκρατηση πηγων, δεν μπορω νa κανω αυτο το debate.


και παλι, δωσε μου καποια αρθρα που εκφραζουν το κρεας σαν primal ενστικτο στον ανθρωπο, με επιχειρηματα,ωστε να καταλαβω τι ακριβως θες να πεις,και γιατι το λες με τοση σιγουρια, απο που πηγαζει αυτη η απολυτη φραση που ειπες(μπορει να μου διεφυγε κατι στην ερευνα) η λυσε την απορια σου μεσω Γουγλη.

δυστυχως, μην ξεροντας που βασιζεται η ερωτηση, δεν μπορω να ξερω αν υφισταται, και συνεπως αν υφισταται απαντηση.


εφυγα.

Lili said...

και ναι, μ αρεσει το debate, (το acid test καθε ερευνας που σεβεται τον εαυτο της)
========================



Tωρα το ειδα αυτο.


και παλι...ΠΟΥ το λεει αυτο?



ποσο ευκολα ακυρωνεις κατι που τυχαινει για μενα να ειναι και αξιοσεβαστο(αν μη για τις ωρες δουλειας που εριξα)και σοβαρο, επειδη δεν εχω διαθεση να "πεισω" κανεναν.
Ο καθενας διαβαζει και κανει την πορεια του.


οπως ειπα και πριν, αν δημιουργει ερωτηματα, πετυχε τον σκοπο του.
Απο κει και επειτα, γουγλης υπαρχει, βιβλια υπαρχουν, εγω εχω να γραψω και ενα αρθρο περι Χολιγουντ...

Spi_Der said...

Λιλυ μου, αν θεωρεις οτι η εποχη "βισωνες τομαρια, μαμουθ" ειναι "πιο προσφατη" απο τα 10.000 χρονια,you really and urgently need to get your facts straight.
O ανθρωπος απο πριν γινει ανθρωπος ετρωγε κρεας.Εφτιαξε τα εργαλεια για να το κυνηγαει και να το κοβει καλυτερα,και αρχισε να το ψηνει οταν ανακαλυψε τη φωτια.(και οχι, πριν απο αυτα τα δυο γεγονοτα δεν ειχε χτισει την αρχαια Λιμνουπολη, ουτε το μεγαλο διαστημικο λειζερ ουτε τιποτα).Ποσο πιο πισω και ποσο πιο primal να παμε?
Σε ενα πραγμα εχεις δικιο: οτι αυτο δεν ειναι το κεντρικο ποιντ.Εχεις ολο το δικιο του κοσμου οταν λες οτι το κρεας οπως ειναι και παραγεται σημερα, ειναι επιβλαβες.
Το χανεις οταν προσπαθεις να αποδειξεις οτι αυτο ειναι διαχρονικο γεγονος, και το χανεις διπλα οταν προσπαθεις να τεκμηριωσεις αυτο με βαση το τι βλεπεις ΣΗΜΕΡΑ, τον 21ο αιωνα στον καθρεφτη.

Lili said...

Μωρο μου, ειπα και απο μονη μου οτι δεν δινω βαση σε λεπτομερειες, δεν θυμαμαι ημερομηνιες και δεν ειναι ο τομεας μου το τι γινοτανε παλια. κανεις μας δεν υπηρχε τοτε και υπαρχουν απειρες θεωριες.
Εσυ πιστευεις αυτην που λες.
Υο λες με πολυτη σιγουρια σαν φακτ.

Εγω πιστευω οτι υπηρχανε αλλοι πολιτσμοι πιο πριν, βασισμενο στα λιγα βιβλια που εχω διαβασει με τα αλυτα μυστηρια της ιστοριας και καποια ωραια ντοκιμαντερ στην Ετ3. Δεν αναφερθηκα πουθενα στον Ντοναλντ και την γενετειρα του.



Το σχολιο περι καθρεφτη θα μπορουσε καλλιστα να ισχυει και στην δικη σου περιπτωση αλλα η καλη μου ανατροφη και η ωριμοτης μου με αποτρεπουν να καταφυγω σε κατι τοσο παιδικο και αυτονοητο.


:P
Σ'ευχαριστω παντως που μου αναγνωριζεις σαν αυθεντια που πρεπει να εισαι στον τομεα( τοσα χρονια τρως κρεας, του πουστη) οτι εχω καποιο δικιο εστω σε κατι, ηταν ανελπιστο.
(bow)

:P(rrrrr)

(καλη μερα σου πα?)

Spi_Der said...

ΔΕΝ ειναι λεπτομερεια να αγνοεις κατι εκατομμυρια χρονια εξελιξης.ΔΕΝ ειναι επισης θεμα ημερομηνιων: Δε μιλαμε για τη μαχη το Ματζικερτ η κατι τετοιο, μιλαμε για κατι ΤΟΣΟ βασικο και αυτονοητο (αποτυπωμενο και διασταυρωμενο απο πλειαδα επιστημων, απο την παλαιοντολογια και την αρχαιολογια μεχρι τη συγκριτικη θρησκειολογια, you name it) που ναι, μονο στο bible belt της αμερικης γινεται θεμα debate,κι αυτο λογω θρησκευτικης ατζεντας.Eιναι σα να κανουμε debate για το αν ο ανθρωπος ανεπνεε παντα.Ναι, δεν ημουν παρων "παντα", αλλα αν θες να κανεις case οτι δεν ανεπνεε,εσυ πρεπει να μου προσφερεις τις google αποδειξεις σου, οχι εγω.
Καλημερα και σ' εσενα ;-)

Lili said...

ειλικρινα δεν σε καταλαβαινω.
Εχω δηλωσει απο την αρχη αδυναμια να κανω debate για το θεμα "καταγωγη" και το αν οντως ειναι αυτο κριτηριο για το τι τρωμε σημερα.
(εχω μια μελετη περι παλιολιθικης διαιτας την οποια δεν εχω ακομα δει)
Εχω δηλωσει οτι εχω διαφορετικη αποψη ως προς την ιστορια (αν και αδυναμη να θυμηθω eras και ημερομηνιες), με το σκεπτικο οτι δεν πιστευω την θεωρια του Δαρβινου, ουτε ομως και την Βιβλικη εκδοχη.

Δεν ειναι προς συζητηση το τι θεωρια εχω για το που καταγομαστε, και δεν καταλαβαινω γιατι πρεπει ντε και καλα η δικη σου θεωρια να ειναι πιο valid, απο καποιου αλλου.
Το οτι στην Αμερικη πιστευουν κατι διαφορετικο, ειναι σαν να μου λες οτι πρπει να αποδεχτω ντε και καλα την δικη σου αποψη περι Ιστοριας...Λογο Γεωγραφιας!

Και τελος παντων, εσυ ειχες την απορια, βασιζομενος στην δικη σου θεωρια περι καταγωγης μας, την οποια δεν συμμεριζομαι οποτε δεν μπορω-ουτε θελω - να απαντησω.
Η επιμονη σου να σου απαντησω σε ενα τομεα στον οποιο δηλωνω αγνοια(και αδιαφορια) σε συναρτηση με την απαντηση σου περι "Λιμνουπολης", απο ενα σημειο και μετα με φερνουν σε δυσκολη θεση.
ειπα δεν ξερω
δεν πιστευω τα ιδια
δεν μπορω να σου λυσω την απορια.



δεν ξερω τι αλλο να πω.

Lili said...

εσυ πρεπει να μου προσφερεις τις google αποδειξεις σου, οχι εγω.

==============================

σιγουρα αστειευεσαι.


Οτι αποριες και προβληματισμους εχει καποιος, παει στα λινκ και πηγες που εχω παραθεσει και ψαχνει μονος του.

Αν εσυ εχεις απορια για το τι τρωνε πριν εκατομυρια χρονια, δεν ειναι ο τομεας μου, δεν ειναι δικη μου ευθυνη.
Που σταματαει αυτο? Αν εχεις απορια τι τρωει ο Μπρατ Πιτ?( η η αντζολινα?)



Μη με τρελλαινεις.

Spi_Der said...

Goes like this:
Το θεμα καταγωγη ΔΕΝ ειναι κριτηριο για το τι τρωμε σημερα.
ΑΚΡΙΒΩΣ γι αυτο δεν ειχε θεση σε ενα (χρησιμοτατο κατα τ αλλα) αρθρο για το τι (να) τρωμε σημερα.
Οι συμβουλες για υγιεινη διατροφη ειναι ο,τι πιο χρησιμο τη σημερον.Οταν ομως οι συμβουλες για προτιμηση στη χορτοφαγια αρχιζουν και συνδυαζονται με μια προσπαθεια θεωρητικης "ενοχοποιησης" της κρεατοφαγιας, it smacks of new age/mother earth crappola agenda, και εκει αρχιζει και μου γυρναει λιγο το ματι αναποδα :-)
Aγαπα τους κρεατοφαγους με τα ελατωματα τους.Στο κατω κατω, λιγο σεβασμο στους προγονους σου :-P ;-)

Lili said...

θεωρητικης "ενοχοποιησης" της κρεατοφαγιας,


==============================
Den itan ayto to skeptiko mou, ekfrazo omos ayta poy ereynisa. safestata vgazo kai mia prosopiki apopsi-den ksero pos tha ginotan allios-poy einai oti h kreatofagia einai eyxaristi men, lathos de.


o kathenas borei na diafonisei kai na epileksei na agnoisei to sygekrimeno keimeno.

=======================
it smacks of new age/mother earth crappola agenda,
=======================

Δεν μου αρεσουν καθολου μα καθολου οι ταμπελιτσες που βαζουμε σε κατι που δεν ασπαζομαστε, ειδικα οταν περιεχει και τη λεξη crap μεσα, και ειδικα οταν προκειται κατι που για μενα ειναι πολυ σημαντικο.
Ειμαι σαφεστατα mother earth(αν πρπει να με ονομασεις καπως) και το γνωριζεις καλα.
Περιεργο να μου μιλας για σεβασμο οταν δεν μου αναγνωριζεις τον ιδιο σεβασμο .
Αν θες να μειωσεις τα πιστευω καποιου, (εχεις μια ταση) και κατ επεκταση να μειωσεις την θεση απο την οποια συζηταω, δεν βλεπω τον λογο να συνεχισω.
Μπαινω μεσα στο τσουβαλι των new age -αδων και τελειωνει εδω.


=================================
και εκει αρχιζει και μου γυρναει λιγο το ματι αναποδα :-)
================================

Δεν μπορω να κανω κατι γι αυτο λυπαμαι.



============================
Aγαπα τους κρεατοφαγους με τα ελατωματα τους.
===========================


Το κανω. Σου απανταω ακομα no?

Spi_Der said...

Ποτε απαιτησα εγω σεβασμο; LOL
(gimme a dominating spank-momma with a whip any day;-))

Anyway, τσεκαρε αυτο,γελασα πολυ οταν το ειδα :-)
http://www.straightdope.com/classics/a3_087.html

Lili said...

παω.

Lili said...

το ειχα δει οταν εκανα την ερευνα, το ειχα βρει κοροιδευτικο, οχι σατιρικο....προτιμω αυτο.

http://www.beyondveg.com/nicholson-w/29reasons/29reasons.shtml

κανει πλακα με τους χορτοφαγους αλλα χωρις "σκοπιμοτητα" και εχει γραφτει απο ανθρωπο που ειναι υπερ της σωστης διατροφης.Πραγμα που το κανει πιο αστειο.
Αυτο σαρκασμος.

My first book

My first book
A funny Homebirth