Βρισκεσαι σε εναν μισοσκοτεινο, χαλαρωτικο χωρο. δεν εχεις βαρυτητα, νιωθεις υπεροχα. Πιθανον σε μια μπανιερα.
Το νερο, ζεστο σε τυλιγει, εχεις μια βρεγμενη πετσετα που με το βαρος της σε αγκαλιαζει,τα ματια σου ξεκουραζονται,κανενα προβλημα, καμια εννοια.
Και ξαφνικα ακους ενα ΚΡΑΚ, εναν θορυβο που δεν εχεις ξανακουσει ποτε, εναν θορυβο που σε κανει να ορθωθεις γεματος φοβο και ανησυχια, και ξαφνικα ο κοσμος σκοτεινιαζει,γιατι κατερευσε το σπιτι και θαφτηκες κατω απο τα συντριμμια.
Ανοιγεις τα ματια λιγη ωρα μετα.Σκοταδι. εισαι πλακωμενος, το μισο σου σωμα απο την μεση και πανω ειναι λιγο ελευθερο. Πανικος. Ακους το κτιριο να τριζει απειλητικα.
Τρομος. Προσπαθεις να ξεφυγεις.Δεν μπορεις, κουνιεσαι ελαχιστα εκατοστα.
Νιωθεις μες το σκοταδι με το χερι σου ενα πολυ μικρο ανοιγμα και προσπαθεις να απεγκλωβιστεις απο τα ερειπια που σε πλακωνουν και να χωθεις, να σκαψεις, να σωθεις, να ζησεις.Εισαι σαν ζωο, αγριμι, δεν εχεις νιωσει ποτε κατι τετοιο στην ζωη σου.
Με πολυ κοπο τα καταφερνεις να συρθεις, το χωμα εκει ειναι σχετικα μαλακο. Δεν μπορεις να ανασανεις, δεν βλεπεις τιποτα, το ανοιγμα ειναι πολυ μικρο και κλαις απο απελπισια γιατι το ανοιγμα μπορει να καταληγει οπουδηποτε. Σε τοιχο,σε νερο, στο πουθενα.
Καποια στιγμη αποκαμωμενος σκεφτεσαι να γυρισεις πισω. Που? δεν υπαρχει σημειο τοπικης αναφορας. δεν ξερεις που εισαι, εισαι θαμμενος, αιχμαλωτος σε μια τρυπα λαγου που αγκαλιαζει και πιεζει καθε σπιθαμη απο το σωμα σου.Σαν να σε καταπιε μια γιγαντια χωματινη καλτσα.Το χωμα οσο παει υποχωρει, εισαι πολυ κουρασμενος αλλα δεν σου δινεται η δυνατοτητα να ξαποστασεις. Σκεφτεσαι οτι δεν θα σε βρουνε ποτε. Ετσι θα πεθανεις.
Ο τρομος ειναι απεριγραπτος. Πεθαινεις.
Πεθαινεις;
Οχι.
Γεννιεσαι.
Καπως ετσι φανταζομαι ειναι η γεννα απο την πλευρα του παιδιου.
Ο Frederick Leboyer, κορυφαιος μαιευτηρας και συγγραφεας, στο βιβλιο του Γεννα χωρις βια,(naissance sans violance) εξηγουσε ποσο τρομακτικο ειναι το να γεννιεσαι και το ποσο καθοριστικο ειναι το πως θα συμπεριφερθουμε ΜΕΤΑ στους επιζησαντες μιας τετοιας περιπετειας.
Εξηγουσε οτι τα μωρα λογικα δεν πρεπει να κλαινε σπαραχτικα, αλλα να βγαζουν μονο μια κραυγη,οταν μπει ο αερας για πρωτη φορα στο πνευμονι τους.
Το σπαραχτικο κλαμμα ειναι αυτο ακριβως που ακουμε ΣΠΑΡΑΓΜΟΣ. ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ.
Δειχνουμε απεραντη ξιπασια απεναντι στον ανθρωπο που μολις γεννιεται και αγνοουμε τα κλαμματα του(ο μονος τροπος επικοινωνιας που εχει) επειδη δεν ακουμε πραγματικα τι σημαινουν.' Ε, μα ολα τα παιδια κλαινε" ακουω κατα καιρους.
Οχι.
Δεν κλαινε ολα.Δεν ειναι απαραιτητο να κλαψει το παιδι.
δεν ειναι απαραιτητο να καταρρευσει το κτιριο πιανοντας τον στον υπνο, μπορει να γινει πιο αργα, δινοντας του τον χρονο να ενσωματωσει την νεα εμπειρια και το καθε σταδιο της(το βρεφος ενεργοποιει την ωκυτοκινη που δινει τις συσπασεις στην μητρα. στον δικο του ρυθμο. Αν εμεις βαλουμε στον ορο μας ωκυτοκινη, του κλεβουμε τον ελεγχο, του τραβαμε το χαλι κατω απο τα ποδια)
Δεν ειναι απαραιτητο να αποκοιμηθει εξαντλημενο μακρυα απο τον χτυπο της καρδιας που τον συντροφευε εννια μηνες.
δεν ειναι απαραιτητο να πονεσει.
Δεν ειναι απαραιτητο αποκαμωμενο, εξαντλημενο να το παρει αποφαση και να κοιμηθει στα ορια της "καταθλιψης" για κατι-καποιον που δεν ερχεται.Να ακουει τα ουρλιαχτα κραυγες των αλλων μωρων και να μεταδιδεται ο φοβος.
Δεν ειναι απαραιτητο η πρωτη εμεπιρια με την ζωη να ειναι τοσο τρομακτικη και να καθορισει ετσι φοβιες που θα καθορισουν τον αυριανο ενηλικα.
Ο σεβασμος ξεκινα απο την αφουγκραση των αναγκων,αγκαλια? αγκαλια. γαλα? γαλα.
Οταν ξεκινας να γεννησεις χωρις σεβασμο για την ολη διαδικασια...οταν βιαζεις τον χρονο με συνθετικη οκυτοκινη, αυξανεις την αγωνια του βρεφους στην κοιλια που δεν εχει παρει μια αναπαυλα. Οταν βαζεις επισκληριδιο, εσυ δεν νιωθεις τιποτα, αλλα το παιδι νιωθει τις κουταλες/βεντουζες στο κεφαλι του (δεν ξερω αν γινεται ακομα αυτη η πρακτικη)
Oταν το παιδι βγαινει εξω στο εκτυφλωτικο φως που του καιει τα ματια, δεχεται σκληρα σωληνακια στην μυτη να το γδερνουν, σκληρες πετσετες να το ξεπετσιαζουν λες,και ταυτοχρονα οι φωνες' μπουμπουνητα, τα γελια, η βαρυτητα, αφορητη, δεν μπορει να κουνηθει πια.Σαν να εισαι τυλιγμενος μεχρι το λαιμο και να μην μπορεις να κανεις τιποτα.
εσυ κλαις και ολοι γελανε.
οχι μαζι σου
αλλα σαν να μην υπαρχεις, σαν να μην ακουγεσαι.
και αυτο το συναισθημα θα το εμπεδωσεις καλα στο μελλον. Θα πρεπει να ουρλιαζεις απο πεινα και πονο αλλα θα τρως μονο την καθορισμενη ωρα.Δεν υπαρχεις.
Θα φωναζεις ενα χαδι που δεν ερχεται, μια μυρωδια που σου λειπει, την μανα σου, και καποια στιγμη θα μαθεις οτι το να φωναζεις η να εκφερεις την αναγκη σου ειναι ματαιο.Θα κλειστεις στον εαυτο σου και οι γονεις σου ευτυχισμενοι θα πουν οτι ευτυχως σταματησες να κανεις καπριτσια. Κοιμασαι πια ολη νυχτα.Που να ξερουν και αυτοι_ Θελουν να κανουν το καλυτερο για σενα.
Και συ κοιμασαι για να ξαναβρεις εστω για λιγο τον χαμενο παραδεισο.
Αυτον που θα κυνηγας μια ζωη.
Η ζωη δεν ειναι μια περιπετεια, δεν νιωθεις σιγουρια, δεν σε τρωει η περιεργεια μπροστα στο καινουργιο, αλλα ο φοβος.
Μια γεννα, εμπεριεχει φοβο, εμπεριεχει εμπειριες και για τους δυο, βασικες για την εξελιξη του παιδιου.Ο θηλασμος(κατα βουληση) ολοκληρωνει την διαδικασια εκμαθησης της μητροτητας, του ιδιου σου του παιδιου.
Μια φυσιολογικη γεννα, για τα δικα μου δεδομενα, ειναι σε σκοτεινο δωματιο, με ηρεμια, με τους δικους μας ανθρωπους να μας μιλανε να γελαμε, αναμεσα στις συσπασεις.
Να μην επισπευουμε με ορμονες την διαδικασια.
Αλλωστε φτιαχτηκαμε γιαυτο.
Να γεννηθει το παιδι και να το παρουμε αγκαλια, να μην το αφησουμε στιγμη εκεινη την πρωτη μερα, να το βαλουμε στο μπανακι που προτεινει ο Λεμπουαγιε.Να ξαναβρει την απωλεια βαρους, το υγρο στοιχειο, αργα, τρυφερα, μεχρι να ειναι ετοιμο να περασει στο επομενο σταδιο(ο λεμπουαγιε λεει οτι το μπανακι ειναι σωτηριο για τα τραυματα της ψυχης ακομα και σε παιδια που γεννιουνται με καισαρικη 'κατ αυτον τα πιο τραυματισμενα διοτι δεν περνανε απο διαδικασια. στα καλα καθουμενα εκει που βρισκονται στην νιρβανα, ανοιγει ο ουρανος και βρισκονται σε ενα περιβαλλον τοσο καινουργιο που το σοκ ειναι ισχυρο. Σαν να περπατας στον δρομο και μολις στριψεις την γωνια να δεις ανθρωπους να περπατανε χωρις κεφαλια. Η να δεις τον εαυτο σου στον καθρεφτη να αργει να κανει τις κινησεις. κατι τρελλο, αναπαντεχο)
Να μην χρειαστει να κλαψει. Να καταλαβουμε οτι πειναει απο το μιαμ μιαμ που κανουν τα χειλη του, οχι να φτασει σε σημειο τρελλας για να το ταισουμε.Να μαθει οτι δεν χρειαζεται να υποφερει. Να νιωσει ασφαλεια και εμπιστοσυνη οτι η μαμα ειναι παντα διπλα. ετσι αναπτυσσει την ανεξαρτησια του,την σιγουρια.
Η ζωη δεν χρειαζεται να ειναι πονος.
Μονο σεβασμο χρειαζεται ακομα και για το πιο μικρο απο μας.
( η περιγραφη της γεννας ειναι δικης μου επινοησης, ετσι το φανταζομαι εγω. Αν καπου εγραψα κατι λαθος, λογω αλλαγης τακτικης στις μεθοδους γεννας, ζητω συγγνωμη)
Αναδημοσιευστε ό,τι θελετε αρκει να βάλετε πηγή από κάτω.
Η αναδημοσιευση των σκιτσων και φωτογραφιων επιτρεπεται κατοπιν αδειας για να νιωσω σημαντικη και γιατι δεν μεγαλωσατε σε σταβλο.:P
Η αναδημοσιευση των σκιτσων και φωτογραφιων επιτρεπεται κατοπιν αδειας για να νιωσω σημαντικη και γιατι δεν μεγαλωσατε σε σταβλο.:P
Friday, August 25, 2006
Ατιτλο
Posted by Lili at 10:03 AM
11 comments:
Το πρώτο φως μετά τη γέννα δεν το θυμάμαι το πρώτο ποδήλατο το θυμάμαι , την τρέλα να βγάλω τα βοηθητικά ροδάκια τη θυμάμαι . Θυμάμαι το πρωτο τσιγάρο , την πρώτη φορά που είπα την γνωστή μαλακία «Δεν θα πονέσεις, μη φοβάσαι αυτό ήταν, τώρα εγινες γυναίκα» την πρώτη μπουρδελότσαρκα ναι αυτή την θυμάμαι, θυμάμαι. Ξέρω δεν θα ξαναζήσω το πρωτο φως της γέννας μα ούτε και όλα τα παραπάνω.
Σιχτίρ πρωί πρωί μελαγχόλησα
Η πρωτη εμπειρια θανατου-χωρισμου που εχει ο ανθρωπος ειναι η γεννηση.
Η υπολοιπη ζωη του ανθρωπου ειναι μια σειρα συνεχων αποχωρισμων-ματαιωσεων. Αν ο ανθρωπος χειριστει την ματαιωση με επιτυχια ,επιτυγχανει(ευτυχει) αν οχι δυστυχει.
υπέροχο ποστ =)
εγώ ενθουσιάστηκα όταν είχα διαβάσει ότι μπορείς να γεννήσεις σε πισίνα, νομίζω θα ήταν πολύ ομαλή αλλαγή για το έμβρυο.
φαντάοσυ πώς ένιωθαν τα παιδιά που τα γεννπύσαν οι μάνες τους σχεδον μόνες στα χωράφια.. και δεν ε΄χει πολλά χ΄ρονια από τότε.
για την προωθηση του βιβλιου σου ειναι αυτο το ποστ φανταζομαι:P
Καλη ιδεα.
Το βιβλιο παιδες εχει 6 ευρω και μπορειτε να το βρειτε.....φτου !δεν μπορειτε, τα εχω ολα εγω και δεν τα στελνω στον οποιονδηποτε, αφου ειναι η προσωπικη μου ιστορια.(και εχει και ονοματεπωνυμα κλπ κλπ)
Αλλα προτεινω ανεπιφυλακτα να αγορασετε το βιβλιο του Λεμπουαγιε, ειναι απιστευτο και εχει φωτογραφιες με μωρα που γελανε στο πρωτο διωρο.
Γκρεατ λοβερ, θα απαντουσα αν καταλαβαινα τις ερωτησεις που μου θετεις.(μεχρι αυτην την στιγμη δεν ειχα καταλαβει καν οτι κανεις ερωτησεις) αλλα οπως σου ειπα και σε μαιλ, δεν καταλαβαινω ακριβως τι θες, τι με ρωτας, και καμια φορα ουτε τι μου λες.
Σορυ, οι περιπλοκες λεξεις με αποσυντονιζουν.
Και περαν τουτου, πολλες φορες δεν εχω τον χρονο η την πολυτελεια να απαντησω, αν κατι δεν ειναι επειγον.
Αν εσενα σε ευχαριστει να μου στελνεις ενα μαιλ την ημερα οπως δηλωσες, καλως.
Το να ζητας να κανω το ιδιο η να απαντησω ομως, και ειδικα μολις μετα απο μια μερα, νομιζω οτι ειναι λιιιγο απαιτητικο.
Δεν σε ξερω.
μπορει να εισαι πολυ καλο παιδι
Μπορει ομως να εισαι και ψυχακιας.
Αν σ ευχαριστει να μου γραφεις, καντο , αν δεν σευχαριστει πια μην το κανεις.
Σου απαντω εδω εφοσον επελεξες να μου τα γραψεις εδω.
Κοινως, μην μου ριχνεις το βαρος των προσδοκιων σου, εχω ηδη γεματα χερια.
Αποσο γνωρίζω ο j95 είναι ενας νεαρος late twenties, ο οποιος ουτε μαιευτηρας είναι, ουτε γυναικολογος, ουτε γυναικα, ουτε καν μανα. Αν θυμαμαι καλα το αρθρο αυτό γραφτηκε την εποχη που εγραψα για την φυσικη γεννα και δεχομουν επιθεσεις από κεινον.ειδικα αν ειναι αυτο με την απιστευτα χυδαια φραση περι μουνιων και παιδιων(τωρα εχουμε ανακωχη) Επειδη είναι η δευτερη φορα που τον κουοταρεις μεσα από το δικο μου μπλογκ, νιωθω την αναγκη (μικροψυχη μεν το παραδεχομαι)να εκφρασω ότι θα προτιμουσα να δινεις πιο αξιοπιστες πηγες οσον αφορα αυτά τα θεματα και γενικως να μην του δινεις βημα από δω, -αν θες παντα- διοτι δεν συμφωνω ουτε με τις ιδεες του ουτε με οσα πρεσβευει αν και αναγνωριζω ότι γραφει πολύ καλα.Εκτος απο το συγκεκριμενο οπως ειπα και πριν το βρηκα απιστευτα προσβλητικο και εμπαθη για ολες τις μαναδες, χωρις εξαιρεση.
Αν θες..Δεν στο επιβαλλω, δεν θα σβυσω τιποτα, δεν θα το ξαναναφερω καν, δεν είναι τόσο σημαντικο, απλα νιωθω καλυτερα εχοντας εκφρασει το πώς νιωθω., και εχοντας διαχωρισει την θέση μου από κεινον.
Στο θεμα μας τωρα που είναι και το πιο σημαντικο.
Η γεννα στο νερο αφαιρει το 50% του πονου χωρις προσφυγη στα φαρμακα. Επισης προστατευει την εγκυο από περιττες παρεμβολες που αυξανουν τον κινδυνο να κανει καισαρικη. Δυσκολα μπαινει τριτος στην πισινα , και δυσκολα βγαζεις την εγκυο εκτος αν είναι απολυτως απαραιτητο.
Παρεμβολη θεωρειται ακομα και το μονιτορ που παρακολουθει την καρδια το οποιο ουσιαστικα είναι μηχανημα υπερηχων και είναι νουμερο ένα αιτια για τυλιγμενους λωρους αφου το εμβρυο ενοχλημενο προσπαθει να το αποφυγει.
Χαθηκαν τα κοιλοσκοπια? Ναι γιατι παιρνουν χρονο, και ανθρωπινο δυναμικο.
Οι ερευνες εχουν δειξει ότι όταν μια γυναικα είναι χαλαρη και νιωθει ασφαλεια γινεται μια πραγματικη εκρηξη ορμονων στο σωμα της και σχεδον εγγυαται την ομαλη εκβαση του τοκετου.
Αν μια γυναικα νιωθει ασφαλεια εχοντας τον χειρουργο διπλα της και να είναι τυλιγμενη σε μηχανηματα δεκτο.
Όμως, να έχει προυπαρξει ενημερωση, και να είναι επιλογη της ιδιας.
Να ξερει ότι πχ στον ορο μπορει να υπαρξει οκυτωκινη, να το διαλεξει. Να ξερει ότι η περινεοτομη ΔΕΝ είναι απαραιτητη και πολλες φορες πιο βαθια από ένα «σκισιμο»(που δεν είναι και απαραιτητο ότι θα συμβει)
(Το ποσοστο επιπλοκης σε φυσιολογικες συνθηκες είναι 5% στις 100 γεννες κιομως ειμαστε η νουμερο ένα χωρα σε καισαρικες, ένα συντριπτικο ποσο των 90%, νομιζω
Δεν σας ακουγεται περιεργο?)
Πρεπει να υπαρχει ενημερωση και εντιτιθομαι σθεναρα κατά της καλλιεργειας του φοβου για ένα φυσιολογικοτατο γεγονος της ζωης.
Το σωμα μιας γυναικας είναι φτιαγμενο γιαυτο.
Δεν ζηταμε να περασει ένα καρπουζι από το ματι της, ουτε να παρουσιασει ελεφαντακι από τον πισινο της.
Ενημερωση.
Παιδεια.
Πχ. Ποσες γυναικες ξερουν ότι η επισκληριδιος δοκιμαστηκε μονο σε 600 γυναικες πριν βγει στο εμποριο και υπάρχουν επιπλοκες στην υγεια από χρονιους πονοκεφαλους, εως και σοβαρα προβληματα στην μεση?(*)
Και ποιος ειπε ότι στα μαιευτηρια δεν υπαρχει θνησιμοτητα?
Ψαχτε μαθετε, δεν θα παιξω εγω το κεφαλι μου, ουτε θα γραψω εδώ σεμιναρια, ευτυχως το ιντερνετ έχει παρα πολλα σαιτ με το θεμα.
Και στατιστικες υπάρχουν, και γεγονοτα.
Θεωρω-παντα προσωπικη αποψη- ότι είναι υποχρεωση μια μητερας να αναλαβει τον ρολο της από τις πρωτες μερες, να κανει ερωτησεις, να ρωτησει,να γνωριστει με την μαια, να ψαξει και να αποφασισει αν θελει φυσικο τοκετο, τοκετο στο νερο, η τοκετο hitech, (όπως στο εξωτερικο.)
Η ευθυνη ενός του αλλου πλασματος δεν ξεκιναει 5 μερες αφου αφησουμε το μαιευτηριο, αλλά μολις το μαθουμε.
Τι φαγητο να φαμε, τιμουσικη επηρεαζει, να μαθουμε ότι το αιθεριο ελαιο γιασεμι φερνει συσπασεις πχ, και τοσα αλλά που μας προετοιμαζουν για τις αυριανες πιο σοβαρες αποφασεις.
Το να αποφασισουμε ποιον γιατρο θα εχουμε διπλα μας σε περιπτωση που κατι δεν παει καλα δεν είναι το ιδιο με το να αφεθουμε και να παρουν αλλοι αποφασεις για μας.
Το ποσοστο των baby blues, είναι σχεδον ανυπαρκτο στις γυναικες που εχουν αναλαβει την ευθυνη του σωματος τους και της γεννας τους.
Την ευθυνη του παιδιου τους.
Η εγκυμοσυνη δεν είναι ασθενεια κατ εμε, ουτε το παιδι συμπτωμα.
Ναι, στην παρεμβολη ΜΟΝΟ αν είναι απαραιτητο.
Εδώ μιλαμε για τα παιδια μας και την πρωτη κοινη εμπειρια μας μαζι τους.
Υπαρχει μεγαλο ποσοστο γυναικων που νιωσανε τόσο violated που ειχε αντικτυπο στον ψυχισμο και την σχεση με το παιδι τους γιατι από την μια νιωθα ευτυχια και από την άλλη θυμο και δεν ξερανε πώς να βολεψουν μεσα τους.
Παιδια που γκρινιαζανε και κλαιγανε σε ολη την βρεφικη ηλικια, καθιστωντας την φροντιδα τους βουνο σε ηδη ταλαιπωρημενους γονείς.
Για να πω τα πιο ελαφρα περισταρικα.
Κιολα αυτά γιατι?
Γιατι βαριομαστε να ανοιξουμε ένα βιβλιο, να ρωτησουμε 5-6 γιατρους, 5-6 μαιες και φοβομαστε κατι που ουσιαστικα δεν εχουμε ζησει ποτε.
Σαν τα αμερικανακια που φοβουνται τους τρομοκρατες και τους κανουν ότι θελουν.
Φοβομαστε κατι που το σωμα μας είναι φτιαγμενο να αντεξει και τρελλαινομαστε γιατι είναι αγνωστο.
But it doesn’t have to be this way.
Η γνωση, είναι εκει εξω, και από κει και επειτα οι αποφασεις, ευκολες.
Γιατρε θδε θέλω ορο, αν χρειαζεσαι γλεβα βαλε πεταλουδα.
Γιατρε δεν θέλω να γεννησω πρωορα, η τελευταιες μερες εχουν σημασια, ας μην πας διακοπες.
Γιατρε, δεν θέλω επισκληριδιο, ερευνες εδειξαν ότι τα ελαφια αφηνανατα μωρα τους να πεθανουν, εξαλειφει το μητρικο ενστικτο
Γιατρε, θέλω να περπαταω και να γεννησω βαθυ καθισμα γιατι βοηθαει στην γεννα. Ξερω ότι δεν σε βολευει εσενα, αλλά στην τελικη, μονο αν κατι παει στραβα χρειαζεσαι, ναι?
(καλα μην το πειτε και ετσι)
γιατρε μην με κοψεις, μπορει να μην σκιστω, και αν σκιστω δεν πειραζει αν ταλαιπωρηθεις λιγο στο ραψιμο.
Γιατρε, σεβασου την διαδικασια και μην βιαζεσαι να με ξεπεταξεις.
Σε παρακαλω.
Για χαρη του παιδιου μου.
(*)πηγη
πρακτικα παγκοσμιο συνεδριο
waterbirth unplugged, (μαιων, γιατρων, πολιτικων και παγκοσμιου οργανισμου υγειας)
tvra to eida
γιατρε δεν θελω ορο. αν χρειαζεσαι φλεβα, βαλε πεταλουδα
:P
Καταπληκτικό πόστ. Μου έφερε υπέροχες αναμνήσεις. Και τα δύο μου παιδιά τα γέννησα φυσικά (δηλαδή χωρίς παυσίπονα ή επισκληρίδιο ή καισαρική). Όμως ωκυτοκύνη μου βάλανε. Μετά απο αυτά που έγραψες, νοιώθω τυχερή. Και τα δύο μου παιδιά δεν έκλαψαν. Έβγαλαν κραυγή μόνο. Και στα δύο μου παιδιά αγνόησα παντελώς τον γιατρό που έλεγε πως δεν πρέπει να παίρνουμε αγκαλιές γιατί θα συνηθίσουν, δεν πρέπει να ταίζουμε παρά μόνο κάθε τέσσερις ώρες και άλλα διάφορα. Στο μιάμ μιάμ των παιδιών είχε καταφτάσει το στήθος. Άσχετα άν δεν έβγαινε γάλα και καταλήγαμε στο μπιμπερό. Στο Μητέρα που γέννησα, έκανα ολόκληρη φασαρία να έχω τα παιδιά δίπλα μου κάθε δευτερόλεπτο. Ευτυχώς μεσολάβησε η γιατρός μου και μου τα έδωσαν. Όποτε τα ένοιωθα ανήσυχα τα έπαιρνα αγκαλιά και τα ακουμπούσα στην καρδιά μου και καταλάβαινα την ηρεμία τους. Αυτή η ηρεμία τους με συγκλόνιζε. Ακόμα και σήμερα 5 1/2 και 3 1/2 χρόνια μετά, όποτε θέλω να τα ηρεμήσω -αλλά να ηρεμήσω κι εγώ - τα κρατάω στην καρδιά μου. Δεν συνήθισαν τις αγκαλιές, ούτε εκμεταλλεύτηκαν τίποτα επειδή άκουγα τις ανάγκες τους για αγκαλιά, τρυφερότητα και ικανοποίηση της πείνας. Η μητρότητα δεν έχει συνταγές. Κάθε παιδί είναι ολοκληρωτικά δική του προσωπικότητα. Το χρέος της μητέρας στις πρώτες μέρες είναι να νοιώσει τι ζητά το βρέφος. Και πιστέψτε με. Όσες από μάς αφουγκράστηκαν την ανάσα τους, τις συσπάσεις του προσώπου τους, τις κινήσεις των χεριών και των ποδιών τους, γνώριζαν την επόμενη στιγμή τι πρέπει να κάνουν. Συγνώμη για το μεγάλο σχόλιο. Παρασύρθηκα απ΄τις αναμνήσεις μου.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, εκτός από μία, οι υπόλοιπες γνωστές μου γέννησαν με καισαρική. Δυο επειδή είχαν μπει στο δέκατο μήνα (σύμφωνα με κάτι πολύπλοκους υπολογισμούς που δεν κατάλαβα),δύο επειδή δεν ήθελαν να καταλάβουν τίποτα από πόνους, αίματα και τέτοια (μετά είδαν τη γλύκα), μία επειδή ο γιατρός της έπρεπε να ταξιδέψει την επομένη, και άλλες τρεις επειδή παλιότερα είχαν κονδυλώματα.
Σε αυτό το τελευταίο κολλάει αυτό που έγραψες "Η ευθυνη ενός του αλλου πλασματος δεν ξεκιναει 5 μερες αφου αφησουμε το μαιευτηριο, αλλά μολις το μαθουμε." Μαλλον ξεκινάει από τότε που αρχίζει η σεξουαλική μας ζωή, εφόσον έχουμε σκοπό να κάνουμε παιδιά πάντα...
Εξ,
Μου ζητας να σου απαντησω πως μετρησανε τον πονο. Εχω κανει την αναλογη ερευνα για το τι συμβαινει στον τοκετο και στο μωρο, αλλα δεν εχω σπουδασει μηχανολογια για να σου εξηγησω ποιο μηχανημα ειναι και ποια η λειτουργια του.
Ανακοινωνω εδω αποτελεσματα μελετης που εχω κανει σε πολλα σεμιναρια(που εχω μεταφρασει), κουοταρω πραγματα που ειναι γνωστα στον κοσμο των "μαιων" και γιαυτο λεω να ψαξετε μονοι σας οσοι εχετε πραγματικα διαθεση να μαθετε που βρισκεται η αληθεια. Συμφωνοι, ολοι μπορουν να ανεβασουν σαιτ, αλλα νομιζω του παγκοσμιου οργανισμου υγειας και αλλα δεν εχουν σκοπο να πουλησουν τιποτα.
Εφοσον φυσικα υπαρχει διαθεση για ψαξιμο και οχι απλως debate. σαυτην την περιπτωση θα απεχω, δεν προσπαθω να πεισω κανεναν και αβριεμαι την διαδικασια.
Μια ενσταση, δεν εγραψα να γεννησουν αλλου.
Το αν καποιες το επιλεγουν για δικους τους λογους η πιστευοντας οτι ειναι καλυτερα ειναι αλλο θεμα.
Νομιζω-αν δεν κανω λαθος- οτι εδω μιλησα για το ποσο απαραιτητο ειναι να ειναι ομαλη και φυσιολογικη μια γεννα για τον ψυχισμο του παιδιου,χωρις περττες παρεμβολες. Η λεξη κλειδι ειναι περιττες.
Οπως το παραδειγμα της πισινας. η γυναικα ειναι προσβασιμη,σαφως,- αλλα οχι για "μαλακιουλες" οπως ονομαζω εγω την νοοτροπια μαρκετινγκ και ξεπετας που υπαρχει σε πολλα-δυστυχως μαιευτηρια. ευτυχως, οχι ολα.
Υπαρχει ενα -νομιζω στην πετρουπολη- το οποιο σεβεται απιστευτα την διαδικασια και δεν παρεμβαλει πουθενα. Μονο αν ειναι απαραιτητο.
Οπως και στο Ελενας-νομιζω, δεν ειμαι σιγουρη.
Η θνησιμοτητα δεν ειναι μικρη στα μαιευτηρια, σορυ, και δεν εχω στατιστικες αλλα εχω μιλησει με μαιες.Θα με ενδιεφερε να μαθω απο που εχεις εσυ την σιγουρια οτι συμβαινει το αντιθετο.
Τελος, ο υπερηχος ενοχλει απιστευτα το εμβρυο και μαλιστα αρχισα να το ψαχνω οταν ειδα πρωτη φορα στο βιντεο ποσο πολυ προσπαθουσε να ξεφυγει η μικρη απο το μηχανημα.
Ενα μηνα αργοτερα και αφου ειχα ψαξει και διαβασει αλλα δεν ειχα βρει τιποτα πολυ σχετικο, ηρθε ο leboyer στην Ελλαδα να δωσει διαλεξη σε μαιευτηρες.(ειναι απσιγνωστος και καθιερωμενος, το ειπαμε)και μας ειπε οτι οχι μονο ενοχλει, αλλα μπορει και να βλαψει-κατι με τα ωαρια του θυληκου εμβρυου, δεν πολυκαταλαβα, και οτι πριν μολις 50 χρονια, κανανε εξετασεις στις εγκυες με ακτινες Χ, πιστυοντας οτι ειναι safe.
Ετσι και με τους ηπερηχους, ειναι μια σχετικα καινουργια τεχνολογια που θα δειξει στην πορεια το ποσο ζημια κανει, αν κανει.
οπως ειπα ομως, εξπερ δεν ειμαι στα μηχανικα και πως λειτουργουν, εμενα μου φτανει, που ειδα το βιντεο με ενα εμβρυο να κλωτσαει και να κρυβεται μετα απο 3 λεπτα και το γεγονος οτι υπαρχει μεγαλη συσχετιση αναμεσα στους λωρους και σ'αυτο.
οσο για το κοιλοσκοπιο, λυπαμαι, δεν βλεπω τον λογο μιας συνεχης παρακολουθησης.
Και οσο και να εψαξα οσα και να διαβασα δεν υπαρχει πουθενα συγκεκριμενη αιτια συνεχης ιατρικης παρακολουθησης σ αυτο το σταδιο.( γιαυτο και οι περισσοτερες ειναι με τις μαιες και οχι τους γιατρους και ετσι θα επρπε να ειναι)
Η λεξη κλειδι ειναι συνεχης.
οσο για το ελαφι σου ειπα το αποτελεσμα του πειραματος.
Ο καθενας βγαζει τα δικα του συμπερασματα.
Αν ρωτας ομως την δικη μου γνωμη ως Λιλι, θα ελεγα οτι οι παρεμβολες σαμποταρουν την εκβαση μιας ομαλξης εγκυμοσυνης πολλες φορες, και τα φαρμακα αναστελλουν καποιες φυσικες λειτουργιες. βαλε στον μυλο και την απομακρυνση του βρεφους και το σαμποταρισμα στον θηλασμο που σε εκπαιδευει να μαθαινεις τα παιδια σου(γιατι δεν γεννηθηκαν ολες με το μητρικο φιλτρο στο χερι)και θα ελεγα οτι δεν απορω που πολλες δεν θηλαζουν πια για να μην χαλασει το στηθος τους, ουτε οτι επιλεγουν καισαρικη για να αποφυγουν πονους.
μητροτητα σημαινει και λιγη θυσια.
Ομολογώ ότι είναι συγκλονιστική η περιγραφή του τοκετού. Θα μου επιτρέψετε ενα σχόλιο. Η τεχνολογία στην ιατρική με την πάροδο του χρόνου έχει βοηθήσει να ξεπεραστούν και να λυθούν πολλά προβλήματα. Ο υπέρηχος σαν εξέταση είναι ασφαλής και το αποδεικνύει το γεγονός ότι καθημερινά γίνεται η συγκεκριμένη διαδικασία σε εκατομμύρια γυναίκες τα τελευταία δέκα χρόνια και δεν έχει αναφερθεί καμμιά επιπλοκή (ούτε στην ανάπτυξη ούτε σε καμιά λειτουργία του εμβρύου). Ο 3D υπέρηχος θεωρείται ότι έχει κάποιες παρενεργειες (για αυτό και δεν τον πολυχρησιμοποιούν). Επίσης δεν είναι κακό να χρησιμοποιεί κανείς ενα αυτοματοποιημένο σύστημα παρακολούθησης των ζωτικών παραμέτρων σε ένα έμβρυο, μειώνει τον κίνδυνο και βοηθά να ηρεμούν όλοι.Όμως, το πρόβλημα στό όλο θέμα είναι η κατάχρηση. Κάθε μήνα, στο τέλος καθε 15 μέρες και μετά μερα παρα μέρα (όπως είπε ο γυναικολόγος στη γυναίκα μου, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της εγκυμοσύνης της) είναι υπερβολή, αλλά τι να κάνουν που μαζευτήκαν πολλοί και προσπαθούν να βγάλουν εισόδημα με κάθε τρόπο. Συμφωνώ ότι δεν ρωτά κανείς και δεν ψάχνει, για αυτό και ακούς την έκφραση:"αφού το είπε ο γιατρός, να αντιδρούσα?", γιατί αν του δείξεις ότι στοιχειωδώς υπάρχει μια γνώση, θα αναγκαστεί να είναι πιο ενημερωτικός και λεπτομερής και όχι τοσο δογματικός και ίσως να μειωνόταν και το ποσοστό καισαρικών στη χώρα.Ενημέρωση δεν σημαίνει υποκατάσταση (δεν γινόμαστε γιατροί επειδή ξέρουμε κάποιες πληροφορίες), σημαίνει καλύτερη θεώρηση των πραγμάτων και λιγότερο αγχος. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία (συγγνώμη για την κατάχρηση του χώρου). Το θέμα, εννοείται, δεν εξαντλείται με τίποτε μόνο σε μερικά posts
Post a Comment