Αναδημοσιευστε ό,τι θελετε αρκει να βάλετε πηγή από κάτω.
Η αναδημοσιευση των σκιτσων και φωτογραφιων επιτρεπεται κατοπιν αδειας για να νιωσω σημαντικη και γιατι δεν μεγαλωσατε σε σταβλο.:P


Wednesday, November 08, 2006

Babel

Ειδα μολις το Βαβελ.
Αντιπαρερχομαι οτι αυτην η οικογενεια ηταν φτυσμενη απο τον θεο,(θανατοι, απαγωγη-χασιμο, πυροβολισμοι) προσπερνω το γεγονος οτι καποιος αμερικανος θα εβλεπε το ιδιο βραδυ τα νεα για την μανα στο Μαροκο και τα νεα των παιδιων στο Τεξας.
Η φαση με τα παιδια και την γκουβερναντα στην ερημο με τσιτωσε τοσο που εβριζα και αλλαζα θεση καθε τρεις και λιγο, προς μεγαλη διασκεδαση του κολλητου που με κοιταζε και γελουσε.

Η πιο αστεια σκηνη ηταν αυτη οπου ο μαροκινος πατερας μαθαινει ταυτοχρονα οτι τα παιδι του πυροβολησαν την αμερικανιδα και οτι ο μικρος του γιος με την μεγαλη κορη κανουν μπανιστηρι. Ο ανθρωπος δεν ξερει που να επικεντρωθει αλλα ειναι τοσο καλα παιγεμνο που ολο το σινεμα γελασε με το ακαιρο της δηλωσης.


Δεν καταλαβα και πολλα με την ιστορια της γιαπωνεζουλας...



Ο μπρατ πιτ ωραιος ακομα και κουρασμενος, γκριζαρισμενος.
Η ταινι αμου αρεσε γιατι κατω απο το πρισμα του τιτλου (Βαβελ) εδειχνε την ασυνεννοησια καχυποψια των ανθρωπων, εδειχνε ζωες σε διαφορετικες γωνιες της γης συνδεδεμενες με ενα λεπτο νημα και ευτυχως, ενω ηταν αρκετα βαρια και αγχωτικη, τελειωνε με αισιοδοξες νοτες, σε γενικες γραμμες.



Η σκηνη οπου το ζευγαρι φιλιεται και "ξαναβρισκεται" μεσα στην δυστυχια που εκεινος ειχε φερε,ι την ανασφαλεια που ειχε προξενησει στην γυναικα του, τον φοβο που προξενησε ο δικος του φοβος και φυγη....χτυπησε πολυ γνωριμη χορδη.
Η ολη σκηνη τρυφερη και ανθρωπινη και αληθινη.





Να πατε να το δειτε.

8 comments:

Aurelia Aurita said...

Μολις ειδα το Βαβελ.Μου αρεσε,αν και γενικα δεν μου αρεσουν οι"μοδες"στις ταινιες,και τελευταια απ'οτι βλεπω μοδα ειναι το σπονδυλωτο-συνδεδεμενο με καποιο τροπο(Συριανα,Crash κτλ)
Τι δεν καταλαβες στην ιστορια της γιαπωνεζας;κατεμε ισως ηταν η πιο ξεκαθαρη απο ολες.Η κοπελιτσα ψαχνει καθ'ολη τη διαρκεια την προσοχη του πατερα της μεσα απο ολους αυτους που παρακαλα να την γαμησουν-ουσιαστικα,να την"κοιταξουν"..Αυτο που πραγματικα ζητα και παιρνει στο τελος,ειναι να την κοιταξει ο πατερας της,στον οποιο λεει,αν θυμασαι στην αρχη μεσα στο αυτοκινητο οτι ποτε δεν την προσεχει οταν μιλαει...
Παντως μου'ριξε τη διαθεση η ταινια...Δεν ηταν και η καλυτερη επιλογη για Κυριακη βραδυ,τελικα!

Lili said...

:D
δεν αναφερομουν στην τυπικη συμπεριφορα που εκανε μπαμ, αλλα στο γιατι να πει οτι η μαμα της επεσε απο το μπαλκονι.
Σε μια προσπαθεια ωραιοποιησης;
Η αυτος ηταν η δικης της φαντασιωση και αυτοκαταστροφικη επιθυμια;

και το γραμμα στον μπατσο;


(εννοειται οτι επιασa το γενικο νοημα δεν ηταν δα και επιστημoνικη εξισωση :P)

Aurelia Aurita said...

Κατ'αρχην,γιατι θεωρεις οτι ειναι θεμα νοημοσυνης να ερμηνευσει καποιος την ιστορια ετσι;σε πληροφορω οτι παααρα πολλοι κριτικοι και πολλοι απο την παρεα με την οποια πηγα να το δω δεν το ειδαν στην ουσια της σχεσης με τον πατερα,αλλα σε μια γενικοτερη αναγκη επαφης μαζι με το σοκ της αυτοκτονιας.Και δεν ειναι καθολου χαζοι...
Εγω θεωρω οτι ολα,και η εκδοχη του μπαλκονιου εχουν να κανουν με την προσπαθεια να επικοινωνησει στον πατερα της την αναγκη της για επαφη μαζι του μετα απο τον τραγικο χαμο της μητερας της,και να συζητησει μαζι του ΑΚΡΙΒΩΣ αυτο το θεμα της αυτοκτονιας της,μαζι με ολες τις ενοχες που μπορει να εχει για αυτο-γι'αυτο και του κουβαλαει καθε τρις και δυο αστυνομικους να τον ενοχλουν,δεν θελει να τον αφησει να το ξεχασει...
Οσο για το γραμμα;δεν ειμαι σιγουρη,αλλα υποθετω οτι ηταν ο μονος τροπος να επικοινωνησει μαζι του αφου δεν ηξερε νοηματικη.Ουτως η αλλως κατα τη γνωμη μου η ουσια της ταινιας ειναι η επικοινωνια και η ελλειψη της σε ολα τα επιπεδα...

Lili said...

Ειπα εγω οτι ειναι οι φιλοι σου-οι κριτικοι κινηματογραφου- χαζοι?
:0
(θα με τρελλανεις σημερα;)

EΙπα οτι το γεγονος οτι η κοπελιτσα ζητουσε βοηθεια και προσοχη ειναι πασιφανες και δεν χρειαζοταν ιδιαιτερη εξυπναδα για να το καταλαβει καποιος. Κατ εμε.



Κατα τα τα αλλα, δεν μου λυνεται-ακομα- η απορια στο γιατι να καμουφλαρει τον θανατο απο πυροβολισμο, σε θανατο απο πτωση, τι αναγκη της καλυπτε.

Πιθανον ενας κριτικος κινηματογραφου να ειχε πολλα να πει art wise, αλλα η απορια μου ειναι περισσοτερο (εσωτερικης) ψυχολογιας.

Aurelia Aurita said...

Πω πω!Τελικα η γραπτη επικοινωνια εχει πολλα ντεφω!Ειναι πολυ ευκολο να παρεξηγησει καποιος και να παρεξηγηθει!
Ποτε ειπα οτι ειπες τους φιλους μου χαζους!!!;;;Επειδη λες ομως οτι δεν ηταν δα και επιστημονικη εξισωση,υπονοεις οτι ο οποιοσδηποτε με λιγο μυαλο θα το καταλαβει.Εγω απλα σου ειπα οτι δεν ειναι και τοσο αυτονοητο ουτε και κανει τοσο μπαμ.Μπορει εσυ και εγω και αλλοι να το βλεπουμε ετσι,αλλα παρα πολλοιαλλοι οχι.Αυτο και μονο!
Οσο για την αλλη(παλι)παρεξηγηση:ο τροπος που απαντησες μου φανηκε σα να σε εθιξα με καποιο τροπο,γιαυτο και σου ειπα οτι αν ενοχληθηκες δε θα ξανασχολιασω.Γιατι το πηρες σαν ακυρωση;Εγω απλα ηθελα να ειμαι ευγενικη..Ναι,δεν σε ξερω ουτε σε ερμηνευω ουτε τιποτα,αλιμονο!.Το μονο που ερμηνευσα(και χαιρομαι που ηταν λαθος)ειναι οτι ενοχληθηκες.Οκ λοιπον!
Ισως θα βαλω μειλ καποια στιγμη για να αποφευγονται οι δημοσιες παρεξηγησεις τουλαχιστον!:)

Lili said...

χαιρομαι που ηταν παρεξηγηση, αλλα πρεπει να ομολογησεις οτι οταν μου γραφεις

"Κατ'αρχην,γιατι θεωρεις οτι ειναι θεμα νοημοσυνης να ερμηνευσει καποιος την ιστορια ετσι;σε πληροφορω οτι παααρα πολλοι κριτικοι μπλα μπλα μπλα.Και δεν ειναι καθολου χαζοι"
δεν σκεφτηκα παραπερα...:)


χαιρομαι που υπαρχει καλη θεληση, και ναι...βαλε μαιλ


μ αρεσε το μπλογκ σου.

Aurelia Aurita said...

Κιεπειδη δεν βλεπω το σχολιο μου και δεν ειμαι σιγουρη παλι αν ετσι πως το θετω θα συνεννοηθουμε,το ζητημα στο οποιο αναφερθηκα ειναι η σχεση με τον πατερα και οχι η γενικοτερη αναγκη προσοχης και βοηθειας.Το οτι ολη της η αναγκη ειναι να την προσεξει ο πατερας της τον οποιο ψαχνει μεσα απο τις ανδρικες φιγουρες..Ναι,οσο ευκολο κιαν φαινεται,ακουσα πολλα"ασε μας ρε συ"απο ανθρωπους που αρνουνται να κοιταξουν πιο βαθια απο την επιφανεια...Και εκει πηγαινε η διευκρινιση για τη νοημοσυνη.
Αυτη η προσθηκη για να λυθει η οποια παρεξηγηση και μαλλον το παρακουρασα το θεμα...
Καλη μερα να εχεις

Aurelia Aurita said...

Thanks:)

My first book

My first book
A funny Homebirth